utorak, 13. decembar 2016.  20:49h
Pročitano 1691 puta

Novi most na reci Ljuboviđi još nije u funkciji

Most na Ljuboviđi Most na Ljuboviđi Veljko Tešmanović

U poplavama 2014. godine porušen je most na reci Ljuboviđi u Ljuboviji, nakon čega je sagrađen novi most, novcem obezbeđenim preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Zbog nerešenih imovinsko - pravnih odnosa, koji onemogućavaju izgradnju prilaznih puteva, na otvaranje mosta za saobraćaj čeka se još od aprila. Iako imaju betonski most urađen po svim standardima, meštani Ljubovije automobilima idu preko reke, ili pešice preko drvenog mosta koji su sami sagradili. "Dvoje dece mali imam i non-stop nosim sve i njih isto ovde preko mosta drvenog, a ovaj stoji ovde", kaže Dejan Subotić.

Na otvaranje mosta za saobraćaj čeka i veliki broj voćara, koji već dve godine pronalaze različite načine da maline prenesu sa jedne obale na drugu.

"Prenosi se peške onda dođe drugi traktor tamo ovde dođe drugi i onda prenosi se pešaka pa se pretovara", kaže Mišo Živanović.

"Ja imam hektar i po maline preko reke, nosim prenosim preko ovog brvna i još nas puno proizvođača ima malinu, da ne pričam o šumi, o drugome, ima gore celo selo", kaže Živan Alimpić.

Na izgradnju pristupnih saobraćajnica čeka se već osam meseci. Ceo proces, stao je zbog dva meštanina kroz čije parcele put treba da prođe. Površina sporne zemlje je deset ari, a da se ovuda dalje neće moći podseća i tabla sa natpisom da ništa nije rešeno.

"Ja sam plaćao hiljadu evra ovde ar, a šta misli Opština da uzme za 200, ili 150, ili šta ja znam. Ja za prodaju zemlje nemam, ovo je moj kućni plac", kaže Živko Mijailović.

Nadležni u Opštini Ljubovija kažu da u pregovorima sa meštanima nisu mogli da sklope dogovor i da je zbog toga pokrenut postupak eksproprijacije, odnosno privatno zemljište ovih vlasnika biće proglašeno kao državno zbog opšteg interesa, ali uz nadoknadu.

"Ne može se zaustaviti postupak izgradnje saobraćajnice jer ovo je opšti javni interes ovde 16 domaćinstava koristi ovaj put, imamo tamo i zasade maline", kaže Duško Marković, zamenik predsednika Opštine.

Za meštane naselja Skrajnik koji su od ovog prelaza udaljeni oko kilometar most iza mene jedina je veza sa centrom Opštine. Preko reke mogu samo kad je nizak vodostaj, a kada reka nadođe, do najbliže prodavnice treba im oko tri kilometra pešice.

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

+381 15 891 66

Autor:  Dopisništvo RTS Loznica
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00