petak, 31. januar 2020.  21:15h
Pročitano 456 puta

Ženska dominacija u čitanju

SREBRENICA - Sandra, Jelena, Vesna - najbolje čitateljke Narodne biblioteke Srebrenica u 2019.godini

JU “Narodna biblioteka Srebrenica” nastavlja sa praksom uručivanja zahvalnica i simboličnih nagrada najboljim korisnicima iz predhodne godine. Praksu nagrađivanja i motivisanja naših korisnika ove godine održavamo 12 put a započeli smo je u cilju stvaranja čitalačkih navika kod naših najmlađih sugrađana ali i promovisanja knjige i čitanja kao svakodnevne aktivnosti koja nam pomaže da svoje slobodno vrijeme iskoristimo maksimalno kvalitetno i da naučimo nešto novo.

Prema evidenciji Odjeljenja za odrasle najviše knjiga je pročitala Jelena Bibić – 169. Jelena je godinama naš najbolji čitalac i već nekoliko godina zahvalnica Biblioteke za najviše pročitanih knjiga ide upravo u njene ruke.

Korisnici Dječijeg odjeljenja su godinama veoma aktivni čitaoci  i bilo je neizvjesno do kraja decembra ko će biti izdvojen i pohvaljen kao najbolji. Druženje sa knjigom kod kuće, druženje u Biblioteci tokom slobodnog vremena i samoinicijativa od strane naših najmlađih članova u predlaganju aktivnosti koje su zajedno sa zaposlenima realizovali obilježili su prošlu godinu.

Zahvalnicu je drugi put zaredom dobila Lena Hasić (3 godine) kao najmlađi aktivan korisnik. Lena je započela sa dolaskom u Biblioteku sa nepune dvije godine i prvo u prostorijama Dječijeg odjeljenja birala i igrala se sa publikacijama i puzlama koje iz godine u godinu nabavljamo za naše najmlađe sugrađane. Ona je i prošle godine sa majkom dolazila u našu ustanovu i pročitala zajedno sa mamom 15 knjiga. Slikovnice i knjige sa bojama, brojevima, životinjama, predmetima su najzanimljivije našim „bebama“ a slagalice i puzle koriste prilikom svake posjete, dok čekaju roditelje koji za sebe biraju knjige.

Vanja Zekić je dobila zahvalnicu kao najaktivniji korisnik. Ona je član Biblioteke već sedam godina i bila je i naš nagrađivani najmlađi aktivni korisnik prije sedam godina. Vanja je prošle godine pročitala 106 knjiga a prisustvovala je radionicama Dječijeg odjeljenja.

Najviše knjiga, prema evidenciji baze korisnika Dječijeg odjeljenja, pročitala je Sandra Mijatović, koja je pročitala 159 knjiga. Sandra je, kao i Vanja, naš višegodišnji korisnik i čitalac a s obzirom da su i vršnjakinje njihovi dolasci u Biblioteku su uglavnom u društvu. Pored Sandre i Vanje istakli bi i pohvalili Saida Šakića, Tamaru Petrović, Damjana Rakića, Lamiju Avdić, Viktora Radovića, Anu Mlađenović, Anđelu Vujadinović, Elmu DŽenanović, Matiju Blagojevića, Filipa i Miloša Damjanovića, Tarika Jugovića koji redovno dolaze u Biblioteku i čitaju izgrađujući svoj čitalački ukus i navike. Stariji osnovci nam se redovno prijavljuju kao učesnici konkursa i takmičenja koje u toku godine organizujemo a s obzirom na ljubav koju pokazuju prema čitanju i naši mlađi korisnici će biti deo našeg takmičarskog rada u budućnosti.

Uručivanje zahvalnica je organizovano i za naše korisnike, članove Područnog odjeljenja Skelani, koje je prošle godine imalo 120 aktivnih korisnika. Najmlađi korisnik u Skelanima je Kalina Gagić, najaktivniji je bio Aleksa Čanić a najviše knjiga je pročitala Vesna Jeftić.

Posjeta Biblioteci, čitanje knjiga ali i prisustvovanje našim aktivnostima i radionicama su kriterijumi koje iz godine u godinu primjenjujemo kako bi imenovali najaktivnije ljubitelje knjige i pisane riječi. Mnogobrojni su korisnici naših usluga koji su se tokom godine istakli pa je i odabir najboljih uvjek neizvjestan do kraja decembra.

Narodna biblioteka Srebrenica imala je prošle godine 557 upisanih korisnika koji su pročitali 8.462 knjige. Broj koji možda nije upečatlji ali nam pruža nadu da knjiga i čitanje, ne samo obaveznih naslova koje našim školarcima nameće nastavni plan i program, opstaju u svijetu koji je prebukiran informacijama koje nam pružaju društvene mreže.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00