sreda, 11. novembar 2015.  18:00h
Pročitano 789 puta

Kuvanje sa biljnim uljem je gore nego kuvanje sa mašću

Kuvanje s biljnim uljima poput suncokretovog oslobađa toksične hemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavila je u nedelju britanska štampa.

Miljana Lalović Miljana Lalović

Svinjska mast, puter, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski naučnici. Prilikom zagrevavanja biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju hemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove. Martin Grutveld, profesor bioanalitičke hemije i hemijske patologije s britanskog Univerziteta De Montfort, rekao je da pržena hrana poput ribe i krompirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze.  Korišćenjem putera, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.

Povezana s različitim bolestima 

Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim pritiskom i mentalnim bolestima. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor Džon Stajn, profesor neuronauke Univerziteta Oksford. On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan činilac u nastanku mnogih mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija. Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pažnje, upozorili su stručnjaci.

Autor:  B92.net
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00